Beton amprentat versus metodele clasice de pavare
Betonul amprentat este o metoda folosita de aproape jumatate de secol in constructiile din intreaga lume: SUA, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, Grecia. Aceasta tehnica de pavare a devenit tot mai populara datorita permanentei perfectionari si a avantajelor pe care le are.
Cu ce este deosebit betonul amprentat de clasicele metode de pavare?
In primul rand, costurile de realizare a pavajelor de beton amprentat sunt mai reduse decat clasicele metode de pavare (pavarea cu piatra, gresie sau caramida decorativa).
Daca timpul de executie al pavajelor clasice va dadea uneori impresia ca nu veti mai finaliza lucrarea inceputa, va anuntam ca pavajele de beton amprentat pot fi realizate mult mai rapid decat pavajele clasice.
Un avantaj foarte mare este designul flexibil al betonului amprentat. Folosindu-l veti depasi limitele clasicului si veti obtine orice stil doriti (rustic, traditional, elegant) prin imbinarea gamei variate de modele si culori pe care betonul amprentat vi le ofera.
Daca la utilizarea metodelor clasice de pavare pot aparea denivelari, fisuri, buruieni crescute in interiorul pavajului, este bine sa stiti ca betonul amprentat rezista la oscilatiile de temperatura si la fenomenele meteo fara a crapa si fara sa-si strice aspectul. In plus, fiind turnat continuu si avand o imbinare perfecta nu da voie vegetatiei sa patrunda acolo unde este aplicat.
Uneori, pavajele clasice ne dau batai de cap la intretinerea aspectului impecabil, ingrijit si prezinta costuri scumpe de reintinerire sau, in anumite situatii, de inlocuire. Betonul amprentat este avantajos si din punctul de vedere al intretinerii fara efort. Acesta poate fi spalat doar cu apa pentru a avea un aspect ingrijit.
Comparat cu alte metode clasice de pavare a suprafetelor, betonul amprentat prezinta mai multe avantaje si poate fi considerat o metoda ideala de pavare.
Pavaje din beton amprentat versus pavele
Pavaje din beton amprentat sau pavele? Atat betonul amprentat, cat si pavelele sunt solutii populare de amenajare a spatiului, astfel incat atunci cand avem de facut o alegere trebuie sa revedem avantajele si dezavantajele acestora.
Pavelele sunt bucati de piatra, caramida sau lemn folosite la realizarea pavajelor. Betonul amprentat este o modalitate moderna de finisare a betonului. Care este alegerea ideala pentru pavarea suprafetelor din gospodaria dumneavoastra?
Design. Betonul amprentat ofera de departe mai multe posibilitati de decorare decat pavelele. Acesta poate imita numeroase pavaje (caramida, piatra, lemn, gresie, marmura, faianta), poate fi finisat intr-o multitudine de culori si suporta crearea unor motive decorative unice, de la motive geometrice sau linii curbe pana la imprimarea de logo-uri. Betonul amprentat este atat de permisiv in design, incat poate imita aspectul si textura unui pavaj realizat din pavele.
Aspect. Spre deosebire de pavele, betonul amprentat se obtine prin turnare, asadar nu prezinta riscul de a lasa plantele verzi sa creasca in interiorul sau. Aspectul pavajelor din pavele poate arata deseori neingrijit din cauza spatiului creat la imbinarea acestora, spatiu care permite acumularea de impuritati sau patrunderea plantelor si a ierbii in interiorul pavajului.
Intretinere. Ambele pavaje sunt usor de intretinut prin spalare. Dezavantajul apare atunci cand este necesara reinnoirea aspectului proaspat. Daca betonul amprentat poate fi revigorat prin lacuire, in cazul pavelelor este mai usoara inlocuirea pieselor imbatranite.
Functionalitate. Betonul amprentat este un tip de pavaj potrivit pentru interior, exterior, spatii verticale, inclinate sau terase si garduri. Pavelele au o functionalitate mai redusa, mai specifica, folosindu-se cu precadere la pavarea suprafetelor exterioare.
Rezistenta in timp. Atat pavajele de beton amprentat, cat si pavelele sunt tratate pentru a rezista cat mai mult uzurii, trecerii timpului, fenomenelor meteorologice precum inghetul, dezghetul, umezeala excesiva. O rezistenta mai sporita este prezentata de catre betonul amprentat pentru pavajele planurilor inclinate. Acesta prezinta o aderenta mai mare si un risc scazut de denivelare si alunecare.
Punand in balanta avantajele si dezavantajele prezentate, consideram ca betonul amprentat este solutia ideala pentru pavaje rezistente in timp si cu aspect estetic deosebit.